Thursday, September 30, 2010

Raja Bogel & Sotong Lembik


Pagi-pagi semasa menghantar anak ke sekolah, saya pasti terdengar iklan 1Malaysia dari FlyFM yang disudahi dengan kata-kata seperti berikut:-

"...Everyone is different. Accept individuality then we can be united..."

Iklan ini agaknya diilhamkan oleh konsep "Penyatuan dalam Kepelbagaian" 1-Malaysia. Iklan Maybank di TV di mana kita kena baca (bukan dengar) untuk faham bahasa pribumi Sarawak (?) pun lahir dek konsep kepelbagaian 1Malaysia juga agaknya.




Maaflah, tapi saya masih lagi tidak nampak bagaimana kita semua boleh bersatu dengan menerima-pakai kepelbagaian dari sudut ini. Maksudnya, kita mesti terima perbezaan di antara kita dan dengan penerimaan ini kita akan bersatu.

Tidak akan ada seorangpun akan menyangkal bahawa kita semua sememangnya berbeza. Agama pun ada menyatakan setiap orang itu adalah unik dan tidak identikal. Contohnya terbaik adalah cap jari dan DNA.

Keunikan atau perbezaan ini sememangnya boleh diterima seantero dunia. Tetapi apabila kita ingin bersatu sesama kita, maka kita perlulah mencari titik persamaan sebanyak yang mungkin, yang ada di antara kita untuk dijadikan asas penyatuan. Bukan dengan cara menonjolkan serta menekankan perbezaan dan kepelbagaian yang ada. Barulah penyatuan kita itu akan menjadi lebih teguh kerana ianya dibina di atas asas yang sama.

Seperti komen Naj (seorang pemberi komen blog ini):-
Tiada siapa di antara kita yang menolak bahawa kita terdiri dari pelbagai kaum. Keadaan ini sememangnya wujud dari dahulu lagi. Malahan di antara orang Melayu dan Pribumi itu sendiri sudah terdapat kepelbagaian beranika rupa, tambah lagi dengan penghijrahan kaum-kaum cina, india dan lain-lain.

Dahulu, walaupun kita ini dalam kepelbagaian beranika rupa, kita mencari asas yang sama untuk bersatu, lalu lahirlah golongan-golongan baba nyonya, 'oghe kelate (berketurunan cina)', pelbagai kaum di Sabah dan Sarawak yang berkomunikasi dengan bahasa yang SATU, iaitu bahasa kebangsaan. Slogan-slogan yang menyeru ke arah penyatuan tidak menekankan perbezaan di antara kita, malahan ianya adalah disebaliknya;  mencari serta memupuk persamaan yang ada di antara kita. Sekian lama kita cuba meyakinkan keseluruhan rakyat betapa pentingnya mempunyai sistem pendidikan satu aliran, bukannya pendidikan vernakular walaupun ditentang hebat sehingga kini oleh sebahagian masyarakat yang mahu hidup dengan cara yang berbeza dan terasing di negara ini.
Please Sign The Petition

Saban hari kita diingatkan dengan  perbezaan ini dalam iklan 1Malaysia. Lihat sajalah bagaimana Bahasa Kebangsaan (Satu Bahasa) diabaikan dan bahasa mandarin pula dipromosikan oleh PM dan ahli-ahli kabinetnya, maka lahirlah iklan-iklan seperti iklan Maybank itu. Perjuangan kearah sekolah satu aliran yang seragam semacam dikhianati dengan memberi ruang yang lebih besar dan banyak kepada sekolah-sekolah vernakular untuk lebih giat berkembang dan bercambah. Maka akan semakin lantang dan bebaslah lagi puak-puak yang mengamalkan perkauman menuntut gejala asing supaya bertunjang di bumi Malaysia ini. Jadi apakah makna 1Malaysia yang membiarkan setiap rakyat membuat halnya masing-masing, sendiri-sendiri tanpa satu landasan yang sama untuk bersatu? Hanyalah permainan kata-kata yang bunyinya agak indah tetapi tanpa sebarang isi yang jelas! Hari ini golongan baba nyonya sudah hampir pupus dan akan disusuli pula dengan kepupusan golongan 'oghe  kelate (berketurunan cina)' disebabkan 1Malaysia yang menekankan perbezaan, bukannya persamaan.

Lihat sajalah slogan, "Malaysia Truly Asia" (Petikan dari KijangMas Demi Negara):-
The tombstone in the Tourism Malaysia portal says it all:-

In the heart of Asia lies a land of many cultures, wonders and attractions. With a sparkling and lively melting pot of races and religious (sic) where Malays, Chinese, Indians and the many ethnic groups of Sabah and Sarawak live together in peace and harmony, Malaysia is truly a country that epitomises Asia.

Such a diversity of ethnic groups inevitably features a large number of spoken languages. The official local language is Bahasa Melayu, but then English is widely spoken as are a number of Chinese dialects. Various other languages are spoken and East Malaysia features several other indigenous languages.

With such obvious diversity, it is remarkable that racial tension is not a constant problem but clearly the gentleness and tolerance of the local population contributes to a real spirit of peace and harmony.


Who wrote this … I’m sorry to say … mythology?
Some White kid at Saatchi & Saatchi New York? What “melting pot of races and religions” are we talking here? How about “boiling cauldron of intolerant racists and zealots”? Why are we presented like some kind of multicoloured, multiphonic happy, cuddly little socio-artifacts in some fantasy vacationland?! Tell the truth la!
Bayangkan apa akan terjadi dalam sebuah pasukan seragam, (tentera, contohnya) sekiranya dibiarkan setiap anggota itu bebas memakai pakaian tersendiri (sekolah vernakular dibenarkan), berkawad ikut suka langkah kaki (cina cara cina, india cara india) dan pecah-perintah kawad dibolehkan dalam pelbagai bahasa (setiap orang dengan bahasa ibunda masing-masing) yang tidak difahami oleh keseluruhan anggota? Berteraburlah pasukan yang TIDAK SERAGAM itu, alamatnya, akan hancurlah negara dek pasukan keselamatan yang tidak teguh bersatu padu di atas asas yang sama. Walaupun ramai anggota tentera terdiri daripada pelbagai kaum, pernahkah kita melihat atau dengar seorang anggota tentera tidak fasih bertutur bahasa Kebangsaan? Walaupun kita semuanya berbeza/pelbagai, kita semua patut serta wajib SERAGAM.

Cuba bandingkan slogan dahulu yang berbunyi "Satu Bangsa, Satu Negara, Satu Bahasa" dengan slogan 1Malaysia yang berbunyi "Penyatuan dalam Pelbagaian". Slogan dahulu semuanya SATU (persamaan), slogan sekarang? SATU tetapi Pelbagai? Tidak sama? Peliknya!!! 

Dalam perSATUan ada undang-undang tubuhnya. Polis tidak boleh pakai celoreng askar bila berkawad, ini sama sekali tidak dibenarkan oleh KPN. Kalau tidak suka kepada seragam polis, jangan jadi polis!. Kalau tidak suka kepada Bahasa Malaysia, jangan jadi orang Malaysia. Bukan begitu?

"Satu Bangsa, Satu Negara, Satu Bahasa" adalah tepat untuk menuju kepada "... a homogeneous society defined by nationality, the proverbial and oft-quoted Bangsa Malaysia, the Malaysian race..."
What then is the Malaysian race?
What language should a Malaysian speak?
What culture and mannerisms?
What shared values and philosophies?
What inner-consciousness?
What sense of shared identity?
What sense of shared destiny?

Mampukah konsep 1Malaysia melahirkan SATU BANGSA MALAYSIA apabila konsep tersebut tidak mendokong SATU BAHASA KEBANGSAAN dan SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA? Bahkan ianya menekan segala jenis perbezaan, maka lahirlah iklan FlyFM, Maybank dan sebagainya itu sementara sekolah-sekolah vernakular pula bagai diberikan suatu nafas yang baru untuk semakin berkembang dan bercambah?

Di bawah ini petikan ucapan PM semasa berucap di sidang UN, New York baru-baru ini di mana beliau menekankan kepada perbezaan (diversity) ini dan menyeru supaya diterima keperbezaan/kepelbagaian ini "source" untuk bersatu. Persoalannya, (tolak karangan bahasa yang indah itu ketepi sekejap dan soal dengan jujur) bagaimana hendak melakukan perkara ini apabila masing-masing dengan halnya masing-masing tanpa suatu platform yang sama untuk berdiri?


"We celebrate our multi-ethnic" dengan membiarkan masing-masing dengan bahasa ibunda masing-masing? Macamana nak "celebrate" sedangkan "faham bahasa" pun tidak?
Apa kaitan tulisan di atas dengan tajuk artikel - 'Raja Bogel dan Sotong'?

Sebagaimana yang kita tahu, SOTONG mempunyai banyak belalai (lebihkurang "pelbagai", "diverse" la tu) tetapi tidak mempunyai walau SATUpun tulang belakang. Jadi 1Malaysia yang menekankan kearah kepelbagaian/diversity ini tanpa satu asas atau teras yang sama dan kukuh, dilihat seolah-olah sebagai seekor sotong yang sememangnya lembik tanpa tulang belakang. Hendak berteraskan apa kalau bertutur segala macam bahasa? anak-anak kecil pun bermula dibangku sekolah yang tidak sealiran?
Adakah ini suatu langkah hendak "Melayu"kan kaum-kaum lain sebagaimana pernah seorang pak menteri menuduh? Bukankah "Malay"sia itu BERTERASkan "Malay"? Habis nak "Cina"sia? "India"sia? "Rojak"sia?
Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu yang ditanda tangani pada 21 Januari 1948 ini merupakan bukti bahawa negara ini ujud bawah ‘Ketuanan Melayu’ dimana kedudukan orang Melayu merupakan tunggak asas landasan negara ini dilahirkan dan peruntukan perjanjian ini merupakan semangat dan roh Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu yang berkuat kuasa pada 31 Ogos 1957 apabila Kemerdekaan dicapai.
(BIG DOG - Nazri Kini Jelas Pemangkin Perpecahan Melayu)

Now, itu Bab SOTONG yang lembik tanpa tulang belakang. Nah! ini pula bab 'Raja Bogel'.

Tengah-tengah menulis artikel ini saya teringat kepada cerita kanak-kanak yang bertajuk The Emperor's New Clothes. Entahlah, macam ada persamaan pula cerita ini dengan konsep 1Malaysia.

"Nak bersatu, tapi kita saban hari diingatkan bahawa kita ini "berbeza" lebihkurang sama dengan "nak berpakaian yang special tapi sebenarnya berbogel". "Satu/Sama" lawannya "Pelbagai/Berbeza" dan "Berpakaian" lawannya "Bogel".


"White kid at Saatchi New York"? "Con" sultant? "Punahsihat"? yang mencipta slogan-slogan indah bahasanya tapi sebenarnya tiada bermakna ini sudah tentu dibayar dengan lumayan. Lebihkurang sama dengan "weavers" dalam cerita kanak-kanak tu saja? Habis raja dan segala rakyat jelata di "con"kan dengan "pakaian istimewa yang sebenarnya bogel" itu. Kalau tak nampak "splendid clothes" itu (tak faham konsep 1Malaysia?) maka dia itu diancam dengan "one unfit for his office". Maka terhangguk-hangguklah rakyat jelata (iklan Maybank, FlyFM contohnya), termasuk raja sendiri kerana takut dikatakan "unfit for his office". Janganlah pula, bila tersedar yang raja tu sebenarnya berbogel dikhalayak ramai dan "con"sultant dah lesap dengan hasil "con" nya yang lumayan, baru nak tergeleng-geleng. 

Raja sudah aib dan wang sudah lesap! Kalau dah angguk-angguk, tunduk-tunduk, ikut telunjuk, nak geleng-geleng apa lagi? Dah terlambat!

BERAPAKAH NILAI BANGSA? SATU KUPANG KAH? DUA KUPANG KAH?



Apakah matlamat sebenar konsep 1Malaysia ? Adakah ianya bertujuan untuk "membina" negara (nation building) ataupun bertujuan untuk "menjaja" negara?

Saya lebih nampak konsep 1Malaysia ini lebih bersifat untuk "menjaja" negara seperti iklan promosi perlancongan "Malaysia Truly Asia". Jika tidak, kenapa harus PM mencanangkan "Unity in Diversity" kepada "orang luar" seperti terkini dilakukan di sidang UN di New York? Ianya lebih bersifat komersial untuk menarik "orang luar" supaya datang ke Malaysia untuk melawat ataupun melabur.

"Unity in Diversity", "Bersatu dalam Kepelbagaian", "Bersatu dalam Perbezaan" - dua perkataan yang berlawanan maksudnya. Memang sedap didengar, tetapi adakah ia mempunyai "isi", mempunyai "jiwa" ataupun boleh dilaksanakan? Inilah kerja-kerja "white kids at Saatchi New York" yang mencipta slogan "menjaja / promosi" yang sedap bunyinya di mana "audience" nya lebih kepada "orang luar" supaya datang ke Malaysia.  Sama seperti "Malaysia Truly Asia" - yang memberi makna "Malaysia" sebenarnya bukan "Malaysia" tetapi "Asia". Memang bagus untuk menarik "orang luar" supaya datang ke sini sahaja jika sekiranya hendak melawat Asia. Segala macam "Asia" ada di sini. Tetapi adakah ini wajar dalam soal pembinaan negara, nusa dan bangsa?

"Unity in Diversity" - segala macam bangsa ada di sini, Melayu, Cina, India, Kadazan, Murut dsb dan 1Malaysia begitu bangga dengan kepelbagaian ini sehingga masing-masing bebas bertutur bahasa ibunda masing-masing, mengamal cara hidup berbeza, pergi sekolah aliran masing-masing ibarat sotong yang mempunyai banyak belalai tetapi tiada satupun tulang belakang. Semuanya rojak di sini tanpa sebarang  teras dan identiti yang jelas sebagaimana yang diamalkan oleh negara-negara lain di dunia ini. Di sini semua jenis "orang" ada - orang Melayu, Cina, India, Kadazan, Murut dsb termasuklah "orang" Asia (Thailand, Indonesia, Filipina, Brunei, Singapura, Hong Kong, Taiwan, Jepun, Cina, India, Pakistan etc). Yang tiadanya adalah "orang" Malaysia. Jadi adakah semuanya ini baik untuk membina sebuah negara yang kukuh bersatu padu dan beridentiti?

Uruskan "urusan dalam rumah" dahulu supaya teratur dan mantap. Barulah kita "promosi" atau "jaja" rumah kita yang mantap itu kepada "orang" luar.

Sekiranya konsep 1Malaysia itu sebenarnya untuk "membina" negara, maka serahkan urusan "sloganeering" ini kepada mereka yang tahu asal-usul, jiwa bangsa dan patriotik seperti negarawan-negarawan ulung, ahli-ahli sejarah, pejuang-pejuang bangsa; bukannya kepada "white kid at saatchi New York". Maka akan lahirlah slogan-slogan seperti "Satu Bangsa, Satu Negara, Satu Bahasa", "Bahasa Jiwa Bangsa" dsb yang sememangnya bermakna serta membakar semangat patriotisma anak bangsa. "Orang luar" tidak perlu kepada slogan-slogan ini kerana ini bukan negara mereka untuk mereka bina. Ini negara kita untuk kita perjuangkan. Jangan dijadikan slogan-slogan ini hanyalah retorik semata-mata dengan bahasa yang bombastik bunyinya seperti "Unity in Diversity" itu.

Kita sememangnya wajar "menjaja / mempromosi" negara kita kepada "orang luar". Kita serahkan urusan "menjaja" ini kepada "white kid at saatchi New York" kerana ini bidang mereka. Walaupun begitu setiap kerja mereka patutlah di "vet" kan supaya tidak mengharu-birukan soal "pembinaan" negara seperti iklan "Malaysia Truly Asia" serta iklan Maybank dan FlyFM itu. PM wajar mementing soal "pembinaan" negara dalam usahanya "menjaja" negara kepada "orang luar". Jangan dicampur-adukkan soal "membina" dengan soal "mempromosikan" negara sehinggakan negara ini tidak mempunyai sebarang identiti yang jelas dengan kepelbagaian bahasa pertuturan, aliran sekolah, cara hidup dsbnya. Kepelbagaian ini dibiarkan dengan haluan masing-masing tanpa "diikat" untuk dijadikan "SATU MALAYSIA" oleh sebarang teras.  Melayu dengan hal Melayu. Cina dengan hal cina, dsb.

Saya suka kepada iklan TM di mana tiga remaja Melayu, India, Cina (perempuan) berniaga bersama-sama. Iklan ini juga mempunyai mesej yang baik bagi saya. Cuba amati lakunan cerita  yang dipaparkan apabila remaja Melayu itu menolak pelawaan remaja Cina untuk menolongnya berniaga kerana hendak untung yang lebih besar apabila ianya tidak perlu dikongsi. Jangan semuanya tergadai dek tamak kepada wang ringgit. Kemudian, satu lagi lakunan cerita di mana remaja Melayu tersebut menolak "Ang Pow" yang hendak diberikan oleh emaknya kepada kawan-kawan kerana katanya mereka datang untuk berhariraya, bukannya hendakkan "Ang Pow". Cuba kita lihat budaya hariraya kita kini. Kadang-kadang apa yang dikehendakki hanyalah "ang pow", tidak masuk rumahpun untuk menjamah kuih muih hariraya!




Dan, apakah bahasa yang dipertuturkan oleh ketiga-ketiga remaja tersebut? Memang ketiga-tiganya "diverse" tapi mereka "SERAGAM" dengan SATU BAHASA, bukanlah ikut sedap masing-masing sahaja. Inilah baru dikatakan konsep 1Malaysia yang "membina" negara, bukannya "menjaja" negara.

Kalau konsepnya adalah untuk "menjaja" negara yang sewajarnya dicipta oleh "white kids at saatchi New York" tu, maka iklannya akan menjadi bombastik menonjolkan kepelbagaian beranika rupa. Lagi berbeza lagi orang suka. Bukan begitu? Contohnya, sekiranya anda hendak makan di kedai,  adakah anda pergi ke restoran yang menghidangkan berbagai anika juadah ataupun anda anda pergi ke restoran yang hanya ada satu juadah saja? Ini iklan komersil, mempromosi, "menjaja" negara, bukannya iklan "membina" negara. Chef akan "membina" satu masakan uniknya (signature dish) untuk dijadikan identitinya atau lambang perniagaannya. Chef juga memasak pelbagai juadah lain dalam "menjaja/mempromosikan" restorannya kepada ramai.

SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA,
1MALAYSIA UNTUK SIAPA?
Seperti yang dimuatkan oleh PANEH MIANG di SINI, contoh-contoh peristiwa sebenar yang berlaku setiap hari di negara kita sepatutnya ditonjolkan sekiranya konsep 1Malaysia itu adalah untuk "membina" negara, bersatu di atas keseragaman, bukannya "unity" dengan menerima segala jenis perbezaan yang ada. Sikap tolong menolong, prihatin dan seumpamanya adalah sejagat dan tidak memerlukan seseorang itu memakai cheongsam, menari tarian naga, berbaju Melayu ataupun bertutur segala jenis bahasa tanpa satu bahasa pun yang seragam. Ini semuanya iklan "menjaja" negara, bukannya iklan "membina" negara.

Semenanjung Tanah Melayu telahpun ditukarkan namanya kepada Malaysia  yang dimasukkan sekali  ke dalamnya Sabah  dan Sarawak. Bukankah kita telah ada Rukun Negara dan Perlembagaan Persekutuan untuk dijadikan teras negara Malaysia?

PLEASE READ!

Tuesday, September 28, 2010

Sketsa Seekor Beruk dan Sebuah Pohon Yang Bergoyang (Update)


 UPDATE 28/10/2010

Dahulu pada tahun 1997, Karpal Singh sendiri, di dalam Parlimen, mengatakan Anwar Ibrahim meliwat. (rujuk hansard parlimen yang dipaparkan di sini). Kini beliau sendiri pula yang membela Anwar dari tuduhan meliwat dengan mengemukakan "permainan bermain silap mata" yang bermacam ragam sehinggakan perbicaraan kes tertangguh-tangguh bagaikan tiada kesudahan.

Hari ini Magician Karpal Singh mengemukakan pula ragam terbarunya yang melibatkan Artikel 152 Perlembagaan dalam satu lagi  usaha untuk menampilkan "ilusi" seekor beruk yang mengoyang sebatang pohon.

Ragam apa pula yang melibatkan Artikel 152?
"Karpal Singh mempertikaikan bahawa penghakiman yang ditulis hakim Mahkamah Persekutuan, Mahkamah Rayuan, Mahkamah Tinggi dan mahkamah sokongan dalam kedua-dua kes jenayah dan sivil mestilah dalam Bahasa Malaysia mengikut peruntukan Artikel 152 Perlembagaan Persekutuan dan Seksyen 8 Akta Bahasa Kebangsaan 1963."
Wow! Peguam DAP ini sudah berjuang untuk mendaulatkan Bahasa Kebangsaan pula !!! - Demi Anwar Ibrahim! Bila pula nak suruh Lim Kit Siang dan Dong Zong mematuhi Perlembagaan Persekutuan Artikel 152 ini di sekolah-sekolah vernakular cina?

Original Post:-

"Kalau tiada angin bertiup, masakan pohon akan bergoyang"

Saif : "Lihat tu, pohon itu bergoyang. Pasti ditiup angin..!!!"

Nuar : "Eh! Bukanlah... ada beruk kat pangkal pohon tu dok goyang-goyang batang tu!"

Saif  : "Inikan musim tengkujuh. Angin pun terasa semakin kuat ni. Itu bukan kerja beruk!"

Nuar : "Kau nampak angin ? "

Saif : "Tak! Kau nampak beruk?!"

Nuar : "Tak payah nampak. Aku tahulah itu kerja beruk!"

Saif : "Kalu gitu, jom ke sana! Kita pastikan samada ada ke tidak beruk dok goyang batang pohon tu!"

Nuar : "Nantilah! lain kali ajalah !!"
di lain hari dan lain waktu.....
Saif  : "Jom la! kita pergi tengok beruk tu kalau BENAR kata kau !!!"

Nuar : "Nantilah! lain kali ajalah !!"
perkara yang sama berulang-ulang pada setiap hari yang berlalu, setiap waktu yang berlainan. Sudah acap kali. Yang pastinya sudah lebih 20 kali perkara ini berlaku (atau sudah sampai ke kali yang ke 30?). Yang pasti juga sudah 2 tahun lebih  Nuar asyik menangguh cabaran Saif untuk mempastikan kewujudan seekor beruk yang menggoyang batang pohon tu. Sehingga kini, Nuar masih juga mengelak dari menyahut cabaran Saif.
Di antara Saif dan Nuar, siapa agaknya yang takut kepada kebenaran? Perlukah anda mempunyai otak yang bergeliga untuk menjawab persoalan ini? Atau mungkin otak seorang kanak-kanak sudah jauh lebih memadai? 

WOIIII !!! 
SAIFUL YANG MENUNTUT KEADILAN DI SINI!! SAMPAI BILA ????!!!
Anwar Ibrahim sentiasa LARI dari di ADILI !!! 

Persoalan ini rasanya tak payah baca buku undang-undangpun! Anda yang bukan hakim, bukan lawyer tetapi loyar burukpun boleh jawab! Soalan free!


Tetapi sekiranya ianya memerlukan barisan peguam yang ternama dan berpengalaman untuk menidakkan sesuatu kenyataan yang semakin menyerlah, maka sudah tentulah mereka-mereka ini begitu giatnya cuba mencari segenap lubang cacing untuk membuat "magic" bagi menampilkan ilusi seekor berok duk menggoyang batang pokok. Suatu ilusi bagi menidakkan kenyataan angin yang bertiup. Pokok sememangnya telah bergoyang!

MEB - "Punahsihat" Dok Tingkat Mana Pula?

SAKMONGKOL AK47 tulis:-
"...if the government is serious about income distribution, impose a moratorium on the big players- Berjayas YTLs, SP Setias, and all others..."

HIDUP TUAH! seperti sudah menjawab:-
"...I took the opportunity to ask one of the PEMANDU officers about this burning issue. He admitted that specific instruction was to focus on GROWTH; distribution is NOT in the agenda...."

Since distribution (income) is not in the agenda, but growth is, then SAKMONGKOL AK47 can expect there will be no moratorium (a suspension of activity) imposed on big players in this MEB.


HIDUP TUAH! further wrote:-
"...It means NKEA’s outputs are indeed in pursuance of NEM’s original subtle and cruel stand of anti-NEP. It did not even fully honour its own Principle of Inclusiveness and refused to subscribe to what is crafted in the 4th Chapter of 10th MP (Towards Inclusive Socio-Economic Development)..." - (MEB Bakal Menghancurkan Melayu Secara Sistematik)
Bila bertanyakan kepada orang yang lebih arif pasal ekonomi mengenai "growth and big players", "income distribution dan agenda orang Melayu & Bumiputera yang belum selesai", serta "NEP"; beliau memberi pendapat:-
"... from what I have read, the plan is a major development focusing on infra and construction sector. On education or building human resource capacity, I still do not see much. On the SMI or the Bumiputera sector nothing specific.  One thing for sure if they are already talking about funding then projects are already secured. What ever this thing is, it is not economic model perse. Just a bunch of projects being put together. I see a bubble being built with no clear direction for the economy. Bond market will be the first to be hit with massive supply of instruments. Then our long term savings or pensions like EPF will get hit..."
Pendapat ini nampaknya selari dengan apa yang telah ditulis oleh SAKMONGKOL AK47 dan HIDUP TUAH!

"A bunch of projects being put together ????"

"Big players", "jenkaut" (jentera pengaut) dan "mega projects" lagi? Makin keterbelakanglah lagi orang Melayu dan Bumiputera. Ini kerja-kerja "con"-sultant tingkat mana pulak ni? Ada lagi kat tingkat 4 tu?



Friday, September 24, 2010

MEB Bakal Menghancurkan Melayu Secara Sistematik


Model Ekonomi Baru (MEB) yang dilihat sebagai salahsatu mercu tanda pemerintahan DS Najib dikhuatiri bakal menghancurkan kaum Melayu dan Bumiputera secara sistematik. Sekitar waktu MEB mula diperdengarkan dahulu, Tun Dr. Mahathir Mohamad pernah menyarankan  supaya orang-orang Melayu perlu mengkaji terlebih dahulu dan berani menyuarakan pendapat mereka sekiranya tidak berpuas hati dengan Model Baru Ekonomi (MBE). - Klik di sini.

MEB telah mendapat tentangan hebat dari kaum Melayu (Melayu sudah tolak MEB, kata Ibrahim kepada PM - Pribumi Perkasa) sehinggakan DS Najib terpaksa meluahkan ucapan seperti berikut:-
''Tidak mungkin saya sebagai Presiden UMNO tidak mendengar suara orang Melayu yang merupakan majoriti penduduk Malaysia.

''Saya tidak akan khianati perjuangan dan semangat ayahanda Tun Abdul Razak yang memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) begitu juga semasa kita melaksanakan MBE,'' katanya.
Utusan Malaysia 29 Mei, 2010

Kongres Ekonomi Bumiputera yang membincangkan MEB ini telah diadakan pada penghujung bulan Mei, 2010. Blogger A VOICE telah memuatkan serba sedikit perjalanan kongres tersebut di sini.

Blogger DinTurtle banyak menulis, atau lebih tepat lagi, mengkritik DS Najib. Tujuan sebenar blogger DinTurtle mengkritik DS Najib adalah kerana beliau tidak mahu kehilangan seorang pemimpin Melayu yang disayangi dek kerana pemimpin tersebut menepikan atau tidak mendengar luahan suara-suara orang Melayu . Sikap tidak endah ini nampak terserlah apabila DS Najib "terpaksa" mengambil hati kaum-kaum tertentu yang kebelakangan ini sangat lantang dan bebas mendesak kerajaan supaya memenuhi tuntutan-tuntutan perkauman mereka. 

DinTurtle banyak menulis secara selamba ("standard kedai kopi talk") mengenai DS Najib dan MEB. Ini hanyalah sebahagian di antara tulisan-tulisannya yang dipetik secara sepintas lalu:-
Persoalan yang semakin timbul kini, "Adakah DS Najib sudah tetap dengan MEB sebagaimana yang dirancangkan pada asalnya oleh beliau dan/atau penasihat-penasihat beliau? Justeru itu, segala apa jua tentangan dan ketidakpuasan hati terhadap MEB ini hanya diselesaikan oleh DS Najib dengan "pemanis muka atau penyejuk keadaan" untuk meredakan keadaan seketika itu sahaja?  Kemudian teruskan rancangan asal MEB itu seolah-olah tiada apa-apa tentangan? Dalam bahasa kasarnya, "dikencingkan" sebagaimana sebahagian ahli-ahli politik mengencingkan pengundi-pengundinya (jangan silap, pengundi-pengundi pun ada juga yang kaki kencing!)

Hari ini blogger Hidup Tuah! memuatkan artikel bertajuk "NEM – SYSTEMATIC DESTRUCTION OF THE BUMIS? (Part 1)". Sebelum ini, beliau telah memuatkan artikel bertajuk. "Model Baru Ekonomi – Alat Menjajah Bumiputera? Senjata Menumbangkan Kerajaan?"

Selepas membaca beberapa buah buku (sila rujuk artikel yang dimuatkan) Hidup Tuah! semakin yakin bahawa MEB akan menjadi suatu alat untuk menjajah kaum Melayu. Dalam artikel tersebut, Hidup Tuah! menamakan dua kumpulan:-

(a) "Group 1" - yakni mereka-mereka yang menyokong penuh MEB yang umumnya terdiri dari kaum-kaum bukan bumiputera, melayu liberal dan orang asing,

dan

(a) "Group 2" - yakni mereka-mereka yang hanya menyokong MEB jika sekiranya MEB meneruskan Agenda Bumiputera secara jelas. Mereka ini terdiri dari Melayu konservatif yang umumnya diwakili oleh Majlis Perundingan Melayu (MPM)

Setakat ini adalah agak jelas bahawa DS Najib lebih berpihak kepada "Group 1" dan ini berdasarkan tulisan Hidup Tuah! seperti berikut setelah  beliau menghadiri hari terbuka NKEA yang bermula pada 20 September, 2010:- (underline dan bold ditambah)
" I took the opportunity to ask one of the PEMANDU officers about this burning issue. He admitted that specific instruction was to focus on GROWTH; distribution is NOT in the agenda. It means NKEA’s outputs are indeed in pursuance of NEM’s original subtle and cruel stand of anti-NEP. It did not even fully honour its own Principle of Inclusiveness and refused to subscribe to what is crafted in the 4th Chapter of 10th MP (Towards Inclusive Socio-Economic Development)."

"instruction" - Arahan siapa itu? Nampaknya setakat semenjak 20 September baru-baru ini, MEB masih lagi mengekalkan perancangan asalnya. Apa jadi dengan kritikan-kritikan dan tentangan-tentangan kaum Melayu terhadap MEB dahulu? Apa makna ucapan DS Najib seperti yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia pada 20 Mei sepertimana yang dipetik di atas? Kaum Melayu kena kencing?

Sama-sama kita tunggu bahagian seterusnya artikel "NEM – SYSTEMATIC DESTRUCTION OF THE BUMIS? (Part 1)" dari blogger Hidup Tuah!

Seperti yang telah saya tulis sebelum ini, "Where's The Beef?", saya bukan tahu pasal ekonomi tetapi  ada kalanya seronok juga membacanya.

Meneruskan persoalan mengenai DS Najib yang dipaparkan di atas, adalah amat malang sekali sekiranya DS Najib sanggup mengorban serta memusnahkan kaum Melayu dan Bumiputera di bumi mereka sendiri demi survival politiknya. Kita juga maklum bahawa DS Najib begitu tertekan tanpa sebarang bantuan dalam menghadapi desakan-desakan kaum bukan bumiputera yang tertentu dewasa ini. Pemuda UMNO sudah langsung tidak boleh diharapkan lagi bagi menangkis serangan-serangan ini, malahan PEMUDA sendiri  telahpun dikhuatiri sudah menjadi duri dalam daging!

Sekiranya serangan-serangan ini tidak tertanggung oleh DS Najib, saya fikir ada dua jalan yang patut dipertimbangkan oleh DS Najib. Satunya telahpun disarankan di sini

Ataupun, DS Najib boleh memilih untuk menyerahkan sepenuhnya tugas menangkis segala serangan-serangan ini kepada Pribumi Perkasa, Tok Him dan pahlawan-pahlawan Melayu yang seangkatan. DS Najib wajar menyokong Tok Him dan pahlawan-pahlawan Melayu Bumiputera dengan membantu mereka "menajamkan keris", bukan "menyuruh mereka menyarungkan keris supaya disimpan di dalam almari". 

Sebagai Ketua Negara yang mempunyai kuasa, bantulah mereka selagi perjuangan mereka itu  masih berlandaskan prinsip-prinsip Rukun Negara dan Perlembagaan. Dengan Keluhuran Perlembagaan dan Kedaulatan Undang-undang, sergahlah tanpa rasa takut, kaum-kaum yang menyalak sekiranya mereka menyalak  melepasi batas prinsip-prinsip Rukun Negara dan Perlembagaan. Berilah sokongan penuh, galakan dan bantuan kepada pejuang-pejuang yang berjuang untuk memperkasakan Bahasa Kebangsaan, mereka yang berusaha membina sebuah negara yang utuh dan bersatupadu sejak awal bangku sekolah melalui Sekolah Satu Aliran, mereka-mereka yang berjuang untuk memberikan identiti sebenarnya kepada nusa dan bangsa ini, yakni Bangsa Malaysia yang berteraskan kepada adat-resam dan bahasa pertuturan penduduk asal bumi ini. 

Dengan tugasan ini dipikul oleh Pribumi Perkasa, maka DS Najib akan mempunyai lebih banyak ruang untuk membina semula PEMUDA UMNO, memastikan survival parti UMNO dan Presidennya supaya kekal berterusan dengan mengenal pasti serta mengambil tindakan sewajarnya ke atas siapa-siapa mereka yang menjadi gunting di dalam lipatan, musuh dalam selimut, menikam belakang, perampok-perampok negara dsb. Mereka-mereka ini hanya menambahkan lagi kebencian yang meluap orang Melayu terhadap UMNO. DS Najib juga dapat mengemudikan negara ini dengan lebih berkesan dalam menentukan halatuju agenda-agenda nasional dan global demi kepentingan negara ini.


Jangan tersilap langkah. Halakan senapang kepada musuh sebenar. Musuh sebenar DS Najib bukannya orang Melayu dan Bumiputera. Kenapa DS Najib, secara sedar ataupun tidak, perlu hapuskan kaum Melayu dibumi mereka sendiri dengan melaksanakan agenda-agenda pemusnah seperti MEB itu? Dengarlah suara-suara orang Melayu kerana mereka itulah sebenarnya penyokong dan pendokong kerajaan selama ini yang kini dipimpin oleh DS Najib. Kenapa semakin hari mereka ini hendak sisihkan, disayukan hati mereka dan dijauhkan dari DS Najib sendiri? Ini tindakan yang AMAT PELIK, sedar ataupun tidak!

Musuh sebenar DS Najib adalah mereka-mereka yang mendesak di luar batasan Rukun Negara dan Perlembagaan. Mereka yang ada di sisi DS Najib yang berkomplot secara halus untuk menjatuhkan DS Najib serta kerajaan yang ada. Orang Melayu dan Bumiputera, yang kini, nampaknya berwakilkan Pribumi Perkasa, bukanlah musuh DS Najib dan kerajaan!!

Kaum-kaum minoriti yang merupakan warga negara yang tulin sememangnya berharap kepada kestabilan kaum-kaum majoriti. Mana mungkin untuk hidup aman dan damai sedangkan kaum-kaum majoriti hidup dalam keadaan gelisah, resah dan tertekan? Apa lagi bila diserang secara bertubi-tubi oleh kaum-kaum pelampau yang tiada sekumit pun di hati dan jiwa mereka perasaan cintakan negara ini. Apa yang mereka mahukan hanyalah hasil yang dikaut dari bumi ini sementara ianya boleh dikaut.

Tetapi harus diingat, kaki yang buruk dan sengaja tidak diubati itu,  lambat laun akan dipotong  jua apabila tiba masanya ianya menjejaskan anggota badan yang lain. Segeralah ubati kaki yang buruk itu supaya tidak merebak. Semoga ianya terus sembuh dari penyakit yang dihidapi.

Update 10:30pm


HIDUP TUAH! -
NEM – SYSTEMATIC DESTRUCTION OF THE BUMIS? (Part 2)
"I wish to repeat that if NEM /NKEAs are retained in their present spirit, form and substance, one cannot escape from concluding that it is camouflaged behind a smokescreen of excessive sophistication and esoteric concepts with the attendant policies / programmes which will subjugate the poor who are largely Malays / Bumis. The highly probable outcome is analogous to the result of a surgical operation: the operation (NEM / NKEAs) succeeded but the patient (Malays / Bumis) died! QED."

Thursday, September 23, 2010

Where 's The Beef ?



Ala... malasnya nak pergi ke website Pemandu untuk mengetahui semua akronim-akronim tu. Bukan apa, sebab malas tu... sebab ianya tidak interesting bagi saya, muak, cuak dan terasa macam menghabiskan masa dengan sia-sia aja. Agaknya, sebab banyak sangat slogan-slogan, akronim-akronim yang bunyinya berdegar-degar tapi macam tak ada apa-apa pun? Teringat pula salah satu iklan yang jadi favorite saya, "Where's The Beef?".


Tengok pula videonya (dari youtube):-




Saya bukan mengerti sangat pasal ekonomi ni tapi sekali-sekala dan sikit-sikit tu minat juga untuk membacanya. Yang ini dari Matthias Chang - Future Fast Forward pula:-
What Is It - The Economic Transformation of Malaysia - A Roadmap, A Plan, A Programme, A Blueprint? - By Matthias Chang (22/9/10)

Wednesday, 22 September 2010 10:50
Yesterday, the Malaysian government, more specifically Pemandu (Performance Management and Delivery Unit) CEO, Datuk Seri Idris Jala announced a RM1.3 trillion or about US$444 billion investment - (Roadmap? Plan? Programme? Blueprint?) to transform Malaysia’s economy. To the Chinese, 444 is definitely a bad omen – literally die, die, die!

There were enough acronyms - ETP, GNI, EPPs, NKEAs, KPIs etc. to confuse everyone.

What was most interesting in the power-point presentation by Datuk Seri Idris Jala was his emphasis that the economic transformation is not a PLAN but a PROGRAMME, whatever that means.

A major initiative such as the economic transformation must be conveyed to the people in a way that would not lead to confusion and or ridicule.

Jala for reasons best known to himself and his think tank insist on the emphasis and the difference between a PLAN and a PROGRAMME.

But, please do explain what is the difference, for if Datuk Jala cannot even convey his own idea and concepts of the two words, PLAN and PROGRAMME, the initiative will be still born.

Why am I so pessimistic?

Bearing in mind Jala’s emphatic distinction of PLAN and PROGRAMME, why did NST in its front page blare out:

RM1.3 TRIL INVESTMENT ROADMAP

And in the second paragraph of the story, it was reported,

“Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Idris Jala, who is also Performance Management and Delivery Unit (Pemandu) chief executive officer laid out THE PLAN, conceived primarily to get Malaysia out of the middle-income trap”.

Then we have another paragraph,

“Presenting the economic ROADMAP at the ETP open day in Kuala Lumpur yesterday …”

The SUN newspaper had a different take on the initiative, and its headline cried out,

“NO business for government – Corporate leaders want level playing field, free competition and government to exit business”.

Is this the essence of the ETP?

I have examined the 94 pages of the power-point slides by Datuk Jala and I did not come across this message as being central to the ETP, although private sector investment will be the main engine for the so-called growth in the next ten years.

The STAR newspaper headline had a different slant or emphasis,

“RM115 bil start – seven projects under ETP to triple nation’s income”.

The lead story is all about the value of the EPP (Entry Point Projects).  

There were no references to road maps, but there were specific references to PLANS such as,

PLANS in the pipeline include making Malaysia a number one regional hub … there are also PLANS to build 141 km rail lines via a mass rapid transit high-speed rail system to connect Kuala Lumpur to Singapore”.

No doubt, a lot of hard work has been put into the ETP etc. and this effort must be applauded.

But, if the leading newspapers cannot get it right, I wonder who will get it right!
Saya sengaja bagi COLOR RED tang "confuse everyone" tu. Memangpun saya confuse sejak dari dulu lagi, dok tunggu dan tertanya-tanya, "Where's the beef?". Confuse tang 1-Malaysia la. Confuse tang MEB la. Rakyat Didahulukan, Pencapaian di Utamakan la dan macam-macam lagi. Dah kena penyakit "sloganeering and acronyms overdose" agaknya, sampaikan slogan yang sememangnya cantik dahulu, seperti "Bahasa Jiwa Bangsa" dah jadi tunggang terbalik apabila Bahasa Kebangsaan semakin dihimpit oleh bahasa Mandarin dan segala jenis bahasa. Kata 1Malaysia tapi bercakap 1xSeribu bahasa. Sekarang ni kena baca (terjemahan) untuk faham (sikit-sikit), bukan lagi "dengar untuk faham (sepenuhnya)". Tengok iklan Maybank tu, bila si emak bercakap dengan si anak, kita kena baca (bukan kena dengar) untuk tahu apa kebenda yang mereka percakapkan itu.

Hari tu ada terbaca Putra Merdeka komen pasal content RTM. Banyak "bendasing" bukan Malaysia punya. Dulu masa dok tengok TV dalam bilik hotel kat Thailand dan Jepun, mereka ada juga program-program TV asing yang mereka siarkan. Tapi semuanya bercakap bahasa Thai dan Jepun. Sampaikan perlawanan bola English Premier League pun berbunyi bahasa Thai. Tapi tempat kita "bendasing" ini tidak pula "berbunyi Bahasa Kebangsaan" bila disiarkan di RTM. Kalaulah buat macam Thailand tu, ada juga kerja sikit bagi penterjemah-penterjemah bahasa untuk cari makan. Setidak-tidaknya DBP tu sibuk sikit kena cari perkataan sesuai untuk digunakan bila filem Filipina tu "dimestikan" berbunyi bahasa Kebangsaan di RTM. Tak gitu?

Tu la.. PM sendiri galak sangat dengan Bahasa Mandarin dan sekolah vernakular cina, seolah-olah Bahasa Kebangsaan sudah tiada lagi keutamaannya di negara ini. Anak buah apa lagi? Habislah ranap Bahasa Kebangsaan ni.

Pergi ke OH!TIDAK.com  kalau nak tengok imej-imej Bahasa Fail (bukan "file" tapi "gagal") dan juga Agama Fail (Wasahlam ??? Aidil Fitri Al Mubarak ???).

Entahlah, "beef"nya dah tak nampak sebab "roti" tu besar sangat. Kalau adapun "beef" itu, ianya sudah  tenggelam, lemas, dek kemaruk slogan dan akronim yang cakapnya, mak datok!!, berdegar-degar, habuknya mana ?!

Oh! Ini yang baru masuk dari OUTSYED THE BOX:-
This is where there is some confusion over definitions. "Private sector" here actually means the GLCs. It is not the "real private sector". The Government is not being straight forward on this one. The GLCs are NOT private sector. For example the 1 Malaysia Development Bhd or 1MDB is going to develop the Sungei Besi Airbase. How can they be considered 'private sector'? This is a Government Linked Company or GLC. (I prefer Government's Losing Concern).

How can you say that 1MDB is "private sector" when the Government of Malaysia has signed a Government Financial Guarantee enabling 1MDB to borrow RM5.0 Billion from the banks? Market talk says that even Air Asia has been provided guarantees by the Government of Malaysia for some of its airplane purchases. I hope the YBs in Parliament will bring this matter up when Parliament resumes in October. It looks like the taxpayer, you and me folks, is funding the ETP, GTP etc. What gives? Yennadey ?
Dulu lebih senang nak faham, apa lagi bila "result" nya tak lama lepas tu akan mula nampak. Sebut aja "Dasar Pengswastaan", kemudian nampak jabatan-jabatan kerajaan satu persatu bertukar jadi korporat yang sekarang ni nampak dah jadi "keparat" pula.

"Punch card" - habis semua rakyat Semenanjung kena bangun awal sebab jamnya telah diselaraskan ikut  waktu Sabah & Sarawak. Tiada lagi jam 9pagi masih terbungkam kat katil, kebanyakannya semua dah ada kat pejabat masing-masing.

Pak Cik kat kampong pun boleh pesan, "Jang oi, ko poi pokan tu, ko boli poti TB cap Toshiba no, jangan ko poi boli poti TB cap Philip pulak". Pak Cik kampong pun nampaknya senang faham "Dasar Pandang Ke Timur".

Sekarang ni - GTP?, ETP?, NKEA? SRI?, PAKAR?, TUKAR? GNI? EPP? KPI? Nak kena masuk "lab" dan bedah "lab-rats" kalau nak faham ni. Pak Cik kat kampong terus give-up, terpelanting kopiah nak faham semua ni!

NKRA - "Ni menatang kera mana pulak?", "Bukang menatang kera la Pak Cik! NKRA tu pasal ada orang dok kerja, ada orang dok suruh!" -  Pulak??!!

Errr.. GLC..Government Linked Companies? Government Losing Concern? Linked Companies? Losing Concern ?? Konpius! konpius!...

Melamine - Black Hearted Goods


I loved snicker bar for its nutty taste. During my student days, a snicker bar and a can of juice from vending machine, was the snack in between lectures whenever I did not have enough time for lunch. Snicker bar was also the item I looked for whenever I stopped at petrol stations on long distance driving, be it here in Malaysia or overseas.

It remained my favorite snack until few years back when China melamine-contaminated-milk issue surfaced. I checked a snicker bar in one of our well known hypermarket and found out that it had a made-in-China bar codes. I became very careful when getting myself a snicker bar since then and I would only consume it when I was very sure that the barcode was not one of the made-in-China. Snicker bar is no longer my favorite, afterall, it does not seem to have to same good nutty taste as I used to enjoy it before.

I had an entry about "Black Hearted Goods" before. My entries on the subject of money and greeds are here, here, and here. In fact, my maiden entry for VA (Voices Around) was titled, "Because Of Money".


Subject: AVOID CHINA MADE FOOD & CHOCOLATES
China milk poisoning incidents make everyone afraid to look at the daily news report.
Everyday, the reports are changing. No one can clearly tell us what to eat and what not to eat.

1.What really is poisoned milk?

It is milk powder mixed with 'MELAMINE'

What is Melamine used for?
It is an industrial chemical used in the production of melawares.

It is also used in home decoration. 'US resistant board'
We all MUST understand that Melamine is used in INDUSTRIAL PRODUCTION - - - - it CANNOT be eaten.

2.Why is Melamine added to milk powder?

The most important nutrient in milk is protein. And, Melamine has this same protein that contains 'NITROGEN'
Adding Melamine into milk reduces the actual milk content required, and therefore it is cheaper than all milk. So it lowers the capital required in the production of milk products. Therefore it earns the business man more profit!

Below is Melamine; doesn't it look like milk / milk powder? 
It doesn't have any smell, so cannot be detected.

3.When was it discovered that it had been added to milk products. In 2007, US cats and dogs died suddenly, they found that pet food from China contained Melamine.

Early in 2008, in China , an abnormal increase in infant cases of kidney stones was reported.
In August 2008, China Sanlu Milk Powder tested for Melamine.
Sept. 2008, the New Zealand government asked China to investigate this problem

Sept. 21, 2008, they found that many food products in Taiwan tested for Melamine

4.What happens when Melamine ingested and digested?

Melamine remains inside the kidneys. It forms into stones blocking the tubes.

Pain will be imminent and the person cannot urinate. Kidney(s) will then swell.
Although surgery can remove the stones, it causes irreversible kidney damage.

It can lead to the loss of kidney function and will require kidney dialysis or lead to death because of uremia.

What is dialysis? In fact, it should be called 'blood washing'; it is filtering all of the body's blood into  a machine and then returning the blood back to the body.
The whole process takes 4 hours; and it is necessary to have dialysis once every 3 days for the rest of your life.
A Large dialysis center


A small hole is required in the arm to insert the sub-dialysis catheter.

Why is it much more serious in babies?

A baby's kidneys are so very small and they drink a lot of milk powder.

Below: A baby undergoing dialysis.


China currently** has 13,000 infants hospitalized
(** presumably at around the time this article was first written)
It does not matter how much Melamine a human being ingested (ate) (took). The important point is: 'MELAMINE CANNOT BE EATEN!'

5.What foods are to be avoided?

Foods from China that contain dairy products should be avoided.
Remember: Foods with cream or milk should be avoided.

6.Which companies are affected?

Hereunder are the companies affected with Melamine.
7.What do we do next?

Avoid the above foods for at least six months.

If you own or operate a snack bar, a restaurant, or a coffee shops, etc., stop selling dairy products for the meantime.

If you have infants at home, change to mother's milk or find other substitutes.

Finally, share this information with friends so they will understand the risk of milk poisoning.

The whole world is very afraid of "Made In China" 'black-hearted' goods.

Do you know how to differentiate which products are made in the USA, or in the Philippines, in Taiwan, or in China?

Here's How:
The first 3 digits of the barcode identify the country code wherein the product was made.

For Example: ALL barcodes that start with 690, 691, 692, etc., up to and including 695 are all MADE IN CHINA.

Barcodes starting with 471 are printed on products Made in Taiwan.
You have a right to know. But the government and related departments never inform or educate the public. Therefore we must educate ourselves, be vigilant, and RESCUE ourselves.

Today, Chinese businessmen know that consumers will not select products 'Made in China'. So, they make every effort not to show or state the country of origin on their products. However, you can now refer to the barcode.
DO remember if the first 3 digits are one of those between 690 and 695 inclusive then it is a product Made in China.
OTHER BARCODES:
00 ~ 13 USA & CANADA
30 ~ 37 FRANCE
40 ~ 44 GERMANY
49 ~ JAPAN
50 ~ UK
57 ~ Denmark
64 ~ Finland
76 ~ Switzerland and Liechtenstein
628 ~ Saudi-Arabia
629 ~ United Arab Emirates
740 ~ 745 - Central America

All 480 Codes are Made in the Philippines.
Please inform your family and friends. Be aware! And help others to be aware!

Monday, September 20, 2010

Satu Sekolah Untuk Semua - 1Malaysia DS Najib Untuk Siapa?


Jebat Must Die (JMD) memuatkan kenyataan Lee Kuan Yew seperti berikut:-
“Now we have a very polarised Malaysia — Malays, Chinese and Indians in separate schools, living separate lives and not really getting on with one another. You read them. That’s bad for us as close neighbours”
JMD said, "This is the most damaging statement from the de-facto ruler of Singapore which had dented Lim Kit Siang’s chinese-centric DAP."

I have submitted a comment to  JMD's blog as follows:-
Well we know where Lim Kit Siang stands. Not so surprising if he defended vernacular school (SJK – C) so much. That is expected.
To me, the statement is much more damaging to NAJIB. He had once said this:-
“BN adalah sahabat sejati pendidikan sekolah cina.”
Not sure whether he said that in the capacity of BN’s chairman or it was just in his personal capacity. It looks akward if it was in BN’s Chairman capacity because one might ask, “What have UMNO and MIC got to say about it?”, since most UMNO will support SK and MIC will fight for SJK – T.
AND
Mengimbas kembali ketika beliau menjadi Menteri Pendidikan, Najib berkata beliau telah mengambil “risiko politik” apabila beliau mencadangkan Akta Pendidikan dipinda untuk membolehkan sekolah rendah Cina ditukarkan menjadi sekolah jenis kebangsaan.
The two above are enough to earn NAJIB the unofficial title of BAPAK VERNAKULAR. “Vernakular china” I would say.
Tagore once said:-
"TO BUILD A NATION, BUILD A SCHOOL"
which, to me, nation building "business" must start from tender age, "bermula di bangku sekolah lagi".

In terms of nation building, more specifically, education system - what is DS Najb's 1-Malaysia trying to achieve?

Naj, a visitor to my blog commented this:-
"If anything we should stop all these "Malaysia berbilang bangsa tapi bertoleransi" ads. They're sickeningly cliched. And I think these ads actually EMPHASIZED the fact that we are all different people BUT we should tolerate and accept and look for the best in each other. I mean, if a kid were to see or hear or read these ads, the first thing they'll think is; "hey yeah, I didn't notice it at first but now the ad's mentioned it, my friends ARE different from me. Now I'd have to be a bit more careful when dealing with them because they're different from me and I should tolerate what they're doing". And the hypocrisy starts..."
We are 1-Malaysia, yet we are constantly reminded of and told to live in differences...sekolah vernakular, bahasa Mandarin, "Malaysia Truly Asia?", Maybank's latest advertisement in mother tongue which many of us will read to understand what the girl and her mother were saying instead of hearing straight from what was said?... what else DS Najib?

NO WONDER MANY OF US ARE STILL CONFUSE OF WHAT THE HECK DS NAJIB'S 1-MALAYSIA IS ALL ABOUT!

Read more from Hidup Tuah! and DinTurtle.

AND DONT FORGET!

PLEASE SIGN THIS, THANKS !!!

Friday, September 17, 2010

Subtle Racism - Who is Racist?


I'd like to quote some of the paragraphs which have been written by SAKMONGKOL AK47 ("Dato Sak") in his blog entry entitled, "Tackling racism in Malaysia". He wrote that racism is extensive and it exists openly and subtly. It is alive and pervasive in our society. Yes, agreed with him that it is extensive, which can mean that many or even majority of us, Malaysians, are racists and at many times hurl racist remarks against one another.

Those who do it openly are just being very blunt and straight forward about it. At least they are honest about it. They will get almost instant, continuos attacks until something appears to be done to punish them. What is interesting to me is that, the ones who attack the loudest, seem to be the ones who are practising racism as well. Just that, they are very cunning and doing it subtly. One of their strategies to hide racism they themselves practised under the skin of the so-appear-to-be the heroes of war against racism. Very cunning and deceitful isn't it?

Dato Sak wrote that since we cannot purge our "Malay"ness, Chinese"ness" and "Indian"ness in ourselves then perhaps explicit law like only political parties which resemble 60% Malays, 30% Chinese and 10% Indian and other are allowed to contest in general election, should be drawn up. Why not? Since all of us including the government are not so serious about BANGSA MALAYSIA (what is this BANGSA MALAYSIA ??), then we can have that kind of law practically in everything we do here in Malaysia. We can go on and on claiming that the Malays are the Tuan Tanah, the Chinese and Indians can balik tongsang since they love their mother tongues and everything else of their mothers' lands so much. We are not BANGSA MALAYSIA, so why complain? When practically every nations on earth have and very proud of BANGSA of their own, we the so called Malaysians don't even have a BANGSA  to be properly identified with our own nation. We will keep on coining that phrase which seems to make us "one proud identity-less bangsa", that is "Malaysia Truly Asia". We (including the PM and his cabinet) even dismissed to start it at the early stage by fighting tooth and nails for vernacular schools instead of Satu Sekolah Untuk Semua. What a joke!

Read these by Dato Sak (emphasized are mine) :-
"Racism is simply unqualified hatred of one race on another based on skin colour, language, religion, physical appearance and so forth. Racism takes place when one race views another as genetically inferior and having less human attributes. Hence when someone says, Malays are inherently lazy because of genetic reasons and because of that not qualified to participate in commerce, be senior executives and so forth, that is racism. When someone says, the other is a lazy bump and hasn't got good work ethics because he is Malay that is racism. When someone says, TNB is tiu na bu because the workers there are mostly Malays, that is racism."
Because you are a Malay, is it?
"As Malays dominate in public institutions, whatever actions these institutions take, are taken as representing the latent racism of Malays that operate at personal levels."
How subtly done!
"When siti Inshah Mansor abused non Malays because of their ethnic background, that is racism. But what if Siti Inshah Mansor was verbally abusive because the students were vandals or were gangster-like, can she be classified as racist? Her choice of words were unfortunate but were her actions prompted by the students' different racial background? "
Cause and effect. Who starts the ball rolling?

There are so much talk about the concept of meritocracy, suitability, capabilities, efficiency and so forth. But what is behind it? The talks are so grand-sounded that they got some of the Malays become ashamed of themselves and quickly declare themselves as liberals. In joining the racists under disguised, the so-called Malay liberals shouted, "Throw away the tongkats". Of course they shouted this when they had already taken full advantage of the tongkats and no longer have such needs, much to the despise of the real and true Pejuang Melayu.

How often you hear something like these?:-
"The capable Malay is often bypassed in terms of promotion in Chinese owned companies. Malays are suited to PR work only, arranging end of year dinner parties, soliciting GROs for the boss, ordering RM 3000 a bowl shark's fin soup for the taikor, organizing sporting activities etc. The technical stuff?- that's off limits. "
"...because of commercial dictates we want Mandarin or Cantonese speaking candidates..."
"...Oh, the Malays are disqualified because they don't have good work ethics..." as if the work requirement in the relevant fields require a qualfication in rocket science.
And in business field:-
"Accessibility to supply sources is often restrictive to Malay businessmen. The retailing and wholesale businesses are practically off limits to Malays. Having dominance in these areas, surrendering accessibility is almost unheard of. In other words, business policies define Malays as inferior people and therefore discriminated against."
Take a look again how subtle the racists are practising racism:-
"...TNB is lambasted and verbally abused and assaulted not because its manned by Malays but because it is inefficient. See how clever the racism is disguised under the concept of efficiency..." 
"...Because the test is to look at the non Malays who are chosen to perform the tasks which are said to require meritocratic qualifications. A Chinese is equally inept at speaking and writing in English, he is equally lazy, equally mediocre in certain areas but because, the shots are made by non Malay bosses, the Chinese will get the job..."
And if it were them, the one being accussed of racism - what will happen?
"...While the racism of the Malay appeared to be an accepted fact, mere mention of the possibility that a Chinese can be a racist too, unearth vehement protests. To me, the Chinese is equally capable of self denial as do the Malays. So don't come down on us with all those patronizing clichés of what gives…your caliber is skin deep and so forth. Spare us the nausea please. Perhaps its your own racism that prevents you from acknowledging your own prejudices..."
And the examples (again the emphasize are mine):-
"Have anyone given a thought as to why the majority of maid abuse cases involved Chinese families against Indonesian maids? Could it be that the Indonesian maids are looked upon as the Malay species and therefore subhuman and inferior? They are fit to eat with dogs, eat leftovers etc. And that all the cruelty and abuses imposed on them are but vengeance by the Chinese on Malays to compensate for their own perceived racist victimization?..."(Read "Maids and Mad Dogs" in this blog article" by Kijang Mas - Deminegara)
"...When Namewe asks didn't you read, who made Malaysia rich can be translated into we Malays owe the Chinese a living. That is precisely the basis of the behavior which Namewee exhibited when he hurled all the abusive and expletives on the TNB workers in Muar. Banana sucking Malays are just peons, security guards whose primary function is to slave it out so that people like Namewee will not experience blackouts. Malays are fit to be jagas, security guards policemen and soldiers ensuring this country is safe so that people like Namewee can make this country rich. What gave people like Namewee the right to speak in such arrogant manner to salary earning workers? ..."
"...Because you banana sucking Malays owe us a living, we have the right to speak to you, to speak down on you in whatever way we desire. We can tiu kau or tiu nia bu you and there is nothing you can do about it. Would Namewee behaved the same way, if the TNB officers were Chinese?..."
So who exactly (Don't miss Conversation With Robin and Lu Tau Wa Pun Tau) are you calling the Malays racist? The Chinese who are themselves racist?


Related Posts with Thumbnails