Friday, July 31, 2015

Since it is not quite comprehensive...


(SOURCE : THE MOLE)


..and this is about 6 minutes of watching and listening to a video... (does it tally with the enormity of the issue?)

https://www.facebook.com/azri.abdullah.125/videos/vb.723028040/10153088748008041/?type=2&theater

A very enlightening video on 1MDB
Posted by Azri Abdullah on Wednesday, July 29, 2015




... dan makin ramai dibuang kerja kebelakangan ini?..


Friday, July 10, 2015

Terima Kasih TUN... Selamat hari lahir..



ARTIKEL INI BAKAL MENYENTAP JIWA SESETENGAH ORANG. BACA DENGAN HATI YANG TERBUKA.

Artikel asal dari Facebook : 
Saudara Luqmanul Hakim dan kemudian diubahsuai oleh SSTDMM.

SURAT TERBUKA BUAT SAMM, ‪#‎SudahlahMahathir‬ mohon baca artikel ini sampai habis!

PERTIKAIAN PROJEK ZAMAN MAHATHIR

TAHUKAH ANDA? Sepang F1 Circuit balik modal dalam masa DUA tahun sahaja, keuntungannya bukanlah dari harga jualan tiket entah berapa sen, tetapi keuntungan terbesar ialah dari hak penyiaran siaran secara langsung ke seluruh dunia, baik lumba F1, mahupun MotoGP dan sumbangan dari industri pelancongan. Belum diambil kira, pengiklanan di dalam Litar, belum diambil kira orang menyewa litar.

KLCC... KAMU KATA buat KLCC kos RM 10 Billion...? Kosnya cuma sekitar RM 2 Billion sahaja. Anda mengatakan kos keseluruhan RM 10 Billion, sila kemukakan bukti. Mana resit resit pembayaran oleh Petronas ataupun MoF ?

KLCC juga dah lama balik modal, penyumbang terbesarnya bukanlah penyewanya, tetapi dari kebanjiran pelancong yang mula mengenali nama Malaysia, dari tukaran matawang asing hingga lah perbelanjaan mereka di Malaysia yg menjana ekonomi tempatan. Kalau benar sekalipun kos RM 10 Billion... dah lama balik modal... umum mengetahui pelancong asing yang datang ke Malaysia setiap tahun membelanjakan RM 3-5 Billion setahun di Negara ini. KLCC siap dibina pada tahun 1996, sekarang sudah 2015. sudah 19 tahun KLCC itu... kita ambil average kedatangan pelancong asing punya perbelanjaan ialah RM 3 billion setahun, kalau 19 tahun, sudah RM 57 Billion dari pelancong sahaja, belum diambil kira dari sewa ruangan pejabat dari kedai di Suria, belum diambil kira bayaran parking tempat meletak kenderaan yg mahal nak mampus kat situ.

Apa lagi ? PLUS Utara Selatan ? lama dah balik modal... konsesi PLUS la ni dok goyang egg makan tanggung berak cangkung ja, hanya perlu maintain dan buat maintainance sahaja highway tu.

Sebab tu keuntungan dia dah balik semula kepada rkyat. Siapa yang pegang SYER PLUS? KWSP! Siapa KWSP? Apa anda dapat dari KWSP?

KLIA ? dah balik modal juga... masa buat KLIA murah ja, tak sampai RM 2 Billion siap dengan radar... sampai pada zaman menantu hantu, LCCT low cost terminal pun RM 4 Billion, atap dan dinding zink macam rumah setinggan.

LRT ? Kos hanyalah RM 18 BIllion... LRT rasanya belum balik modal, sebab ianya infrastructure yang mengambil masa long term.

Dan yang paling mahal sekali diantara semua project oleh Tun Dr. Mahathir bin Mohamad ialah REPUTASI MALAYSIA YANG BAGUS DAN TERKENAL DI SELURUH DUNIA. Sebut Malaysia orang kenal, tetapi orang akan sebut "Dr Mahathir", aku tanya kawan mat salleh aku kat luar negara...

Saya : "Do you know Najib Razak ?"
Kawan aku jawab : "who the is that ?"

Hahahaha tetapi sebut nama Dr Mahathir, semua orang di dunia ni kenal... Dr Mahathir... malaysia ? Malaysia... Dr Mahathir... KLCC...

Takdak orang sebut, Najib ? 1MDB ? tiada... !!! saya ulangi... TIADA !!!
Aku pergi Haji tahun 2001, tahun itu ialah tahun paling ramai orang menunaikan haji, 5.5 Juta orang menunaikan haji. Solat pun, sujud tu dagu kena lutut, sehingga kami gelar "solat tenggiling", punyalah sempit saf dek kerana terlalu ramai jemaah tahun itu. Malaysia di beri kuota sehingga 80,000 jemaah. Tun M tak pernah meminta pun kepada Kerajaan Arab Saudi, Kerajaan Arab Saudi sendiri yang bagi, boleh rujuk dengan semua orang orang lama TH sendiri. Sekarang ni, Najib sampai jadi pengemis terhegeh hegeh pi jumpa King Saudi konon nak minta naikkan Kuota Haji.

Aku pergi haji, bawa bag sandang ada logo Malaysia. Jemaah lain semua cakap, Malaysia dengan isyarat ibu jari (bagus).

Kerana Tun M lah, kita semua rakyat Malaysia dikenali... boleh mencari rezeki di luar negara dan dalam negara dengan reputasi yang baik itu. Itu belum cerita yang tengah viral pergi BOSNIA pakai baju logo MALAYSIA lagi!

Tun M buat semua ini, walaupun pada sesetengah orang mungkin kasar atau dipanggil mahafiraun.. tetapi tiada janji manis yang Tun M tabur, janji manis yang hanya dibibir dan tidak pernah ditunaikan. JANJI DICAPATI itulah manifesto Perdana Menteri selepas Tun M...


NAJIB RAZAK DAN ZAMAN TUN M

Mungkin sesetengah orang berkata, tak adil untuk menyamakan zaman Tun M dan Najib Razak tetapi anda membandingkan zaman Tun takde Internet macam sekarang ...

6 tahun pemeritahan Tun M, Tun M mengubah terus negara ni kepada satu tahap yang kita tak pernah terfikir pun. NEGARA PERTANIAN KEPADA NEGARA PERINDUSTRIAN dalam penggal pertama jadi PERDANA MENTERI.
Tak hebat lagi ke?

Projek zaman Najib ni yang besar Tun Razak Exchange rasanya... eh.... apa jadi eh projek tu? HAHAHA.

MRT pun bagus juga la penambaikan dari LRT yang Tun M buat. Yang lain..... Hmmm
Kalau setakat hutang, bukan jasa budi... yang menyusahkan rakyat... tak payah lah angkuh macam burung merak... ekor besar cantik, otak kecik.

Seperkara lagi, konon merdeka... konon berdaulat... konon pahlawan... konon power... tapi nak buat apa apa didalam negara, kena minta izin Amerika lah Singapore lah jin lah mambang lah.. i don't sell my soul for money and becoming a puppet for life.

To you cash is king... but that cash couldn't give you an Einstein brain. Not everything money can buy - and not everything as cheap as money can buy... too bad, better luck in the aftermath.
Akhir kata... sudah sudah lah Najib Razak...

You can lie most of the time, but you can't lie all the time. You know that you are lying to yourself now... admit it.


Sekarang KLIK DI SINI.

Berbeza dengan yang ini...
I give full permission for the Israeli National Bank to make public these accounts so that I can claim the money said to belong to me and my family.

As for the anonymous scum, give your true name, I/C and address so that I can sue you. - KLiK.


Thursday, July 2, 2015

Filem Malaysia - Pangkah Jamban !!


Ahli-ahli UMNO boleh bagi clue kot?  Ni orang-orang "ma-layu" dok tengah panas bertanya....


Meanwhile... FILEM MALAYSIA... kisah Chief orang Melayu..

"Kelmarin aku suruh kau rompak aku punya rumah, sekali sampai licin kau kebas! Sikit-sikit sudah lah. Sekarang aku sudah jatuh miskin, papa kedana, satu sen haram pun tak ade. Sekarang aku jadi pemintak sedekah lah!" - Orang kaya 1
"Lain kali, jangan lari dari bayar hutang!" - Chief



(reaksi orang ramai setakat ini, sementara menunggu ahli-ahli UMNO bangkit dari sofa empuk)

Jamban

"Itu dia rumahnya. Serbu!" - Chief
"Rumah banyak kecik lor" - Momotaro San
"Eh, pedulikan lah. Kita kasi pecah larr.." - Penyamun doktor

"Kau Sungai Road punya penyamun dah.. Makan belacan! Aku suruh kau pergi pangkah rumah Kassim Baba, apa pasal yang kau pergi pangkah 'rumah kecik'? Engkau tahu berapa rugi aku hari ini kena beli minyak wangi?" - Chief (kepada Sarjan)



Sunday, May 24, 2015

Outright Disgust !!


Show me the money, and I will (only) consider showing you the vote..

"....nobody can trust a lying Prime Minister and everyone should remove an incompetent Prime Minister.."




Wednesday, May 20, 2015

Dah tak buleh cakap straight lagi.. (eh sejak dari dulu kan?)

Kapten kapal putar alam

Apabila sudah tidak dapat bercakap dengan jujur lagi.... hari itu merah, semalam biru, hari ni putih.. esok pula .. hitam?

Dari blog DIN-TURTLE....


Rupa-rupanya dah nak masuk 6 tahun artikel pasal kawan ni (klik) diterbitkan di blog ini... baru sekarang  lebih ramai yang bising....

Kalau pasal "Najib (klik)", dah lebih 160 artikel diterbitkan di sini.. seusia dengan blog ini agaknya.. dah naik cuak muak muntah hijau.. dok macam tu jugak sampai hari ni... yang ini tahun 2013 (klik) .. dok lagu la lagi nampaknya... artikel kedua blog ini pada tahun 2010... Today You Voted ! (klik)
Related Posts with Thumbnails