Monday, December 19, 2011

PENDATANG - Hendak salahkan siapa kalau tidak diri sendiri?


Perenggan berikut dipetik dari artikel KEMPEN SSS, "Kantin Sekolah Jenis Kebangsaan TIDAK HALAL?". Ianya menarik perhatian:-
Beliau (Naib Presiden Dong Zong En. Chou Chong Han) berkata, kantin sekolah rendah Cina perlu mengesuai (menyesuai) cara makan minum kelaziman murid-murid Cina di sekolah rendah Cina, kerana kebanyakan sekolah rendah Cina dipenuhi dengan anak-anak Cina, tidak boleh kerana segelitir (segelintir) murid bukan Cina mahu ubah budaya pemakanan dan minuman di kantin sekolah rendah Cina.

Jadi, Malaysia ini "dipenuhi" dengan anak-anak kaum mana? anak-anak cina ke?

Cuba gantikan "sekolah cina" itu  adalah negara kita "Malaysia" yang di"penuhi" oleh rakyat MALAYsia sepertimana keadaan sebenarnya di mana kaum Bumiputera merupakan kaum majoriti di sini. Kemudian cuba olah kenyataan Naib Presiden Dong Zong itu dalam konteks "MALAYsia". Maka bunyinya akan menjadi, "segenlintir orang bukan MALAYsia mahu ubah budaya MALAYsia" bukan?

Jadi, orang-orang cina ini tidak mahu "menyesuai"kan cara kelaziman, adat resam dan bahasa orang MALAYsia? Mahu tetap kekal sebagai orang cina walaupun berada di bumi MALAYSIA? Tidak malu untuk pelahap kepada mykad? begitu?

Begitulah tebalnya sikap RASIS orang cina Dong Zong di MALAYsia ini. Hendak salahkan siapa apabila orang-orang cina seperti ini dilabelkan sebagai "PENDATANG"? Hendak salahkan siapa kalau mereka-mereka ini tidak diakui sebagai rakyat MALAYsia walaupun pegang myKAD?PENDATANG-PENDATANG inilah yang memporak-perandakan "nation building" MALAYsia ini kerana sifat cinanya yang begitu tebal hinggakan membelakangi Perkara 152 Perlembagaan negara ini sampai ada ADUN yang tidak boleh berbahasa kebangsaan pun!!

Lagi sekali dicatatkan dibawah ini, siapa orang MALAYsia itu:-
What then is the Malaysian race?
What language should a Malaysian speak?
What culture and mannerisms?
What shared values and philosophies?
What inner-consciousness?
What sense of shared identity?
What sense of shared destiny?

Fundamentally, a member of the Bangsa Malaysia should speak the national language of the Federation, Bahasa Malaysia, fluently and as a primary language; be fully versed with adat-adat and tatasusila orang Melayu and other Bumiputras of the Federation; demonstrates respect and deference to Islam as the official religion of the Federation and exhibit traits and mannerisms acceptable to the Malays and other Bumiputras. Non-Malay members of this Bangsa Malaysia may speak in their own dialects in private and may practise their own cultures and religions in the private confines of their community. Also, Budaya Malaysia is based on the budaya of the Malays and other Bumiputras of the Federation – in their various representations.
And the Education System is based on a single, unified Sekolah Kebangsaan system with Bahasa Malaysia as the primary language of instruction.
Later, upon satisfactory cohesion and amalgamation of the Malaysian populace into a truly united Bangsa Malaysia, then by law, ALL references to race and ethnicity in our daily activities should be forbidden.Yang lebih dikesalkan lagi adalah apabila Perdana Menteri Malaysia sendiri, Dato Seri Najib Tun Razak mengatakan bahawa kerajaan pimpinan beliau adalah sahabat sejati pendidikan sekolah cina (KLIK). Gelaran "BAPAK VERNAKULAR" bukan sahaja amat layak bagi beliau, malahan gelaran ini wajar dirasmikan dan diwartakan sekiranya DS Najib berterusan ingin menjadi juara pendidikan vernakular yang RASIS (seperti yang boleh diandaikan dari kenyataan Dong Zong di atas) lagi HARAM, yang terus melahirkan orang-orang berjiwa asing seperti orang-orang cina/india yang tidak mempunyai jati-diri MALAYsia.

Usahlah berterusan beretorik dengan "SATU BANGSA, SATU NEGARA, SATU BAHASA" apabila masih ada lagi orang-orang asing dibiarkan, malah digalakkan, untuk berkeliaran memijak bumi ini tetapi menyanjung langit, budaya, bahasa, adat resam negara asing.


Related Posts with Thumbnails